Chałka

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chałka to tradycyjny lekko słodki wypiek żydowski. Świetnie smakuje z masłem, dżemem oraz bez żadnych dodatków. Pyszna jest lekko ciepła zaraz po upieczeniu, a także na drugi dzień.

anemon
  • 24 porcje
  • Średni

Składniki


- mąka (chlebowa): 4 szklanki
- drożdże (świeże): 20 gramów
- mleko (ciepłe): 1 szklanka
- Jajko: 1 sztuka
- żółtko: 1 sztuka
- cukier (domowy aromatyzowany wanilią): 80 gramów
- masło: 60 gramów
- sól: 0.5 łyżeczki
PONADTO::
- żółtko: 1 sztuka
- mleko: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Chałka - zaplatanie3. Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.
  • Chałka - zaplatanie4. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy.
  • Chałka - zapleciona5. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięta chałka6. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
  • Chałka - posmarowana żółtkiem7. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.
  • Chałka8. *z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia żydowskachałkaWielkanocciasto drożdżowena drożdżachkuchnia_zydowskachallah

Komentarze

Podobne przepisy

chałka drożdżowa

Dodane przez: marta625

Chałka drożdżowa

Doskonała z masłem na śniadanie

moja chałka

Dodane przez: katarzynka455

Moja chałka

Smaczna z masełkiem.

śniadaniowa chałka

Dodane przez: gogusia

Śniadaniowa chałka.

Na śniadanko pyszna chałka nadziana...

czekoladowa chałka

Dodane przez: martula85

CZEKOLADOWA CHAŁKA

Najlepsza z kubkiem mleka i masełkiem....

chałka okrągła

Dodane przez: capri

chałka okrągła

Delikatna drożdżówka o ciekawym...

domowa chałka z kruszonką

Dodane przez: zlotko

Domowa chałka z prostą kruszonką

pyszna chałka, z dużą ilością kruszonki!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE