Chałka na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w maślance i cukrze waniliowym, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubijamy na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mieszać ciasto partiami: najpierw do drożdży dodać część jajek, wymieszać, potem część przestudzonej margaryny, wymieszać, i mąkę. Kontynuować, aż do wyczerpania się składników, a ciasto będzie ciężko wyrabiać za pomocą drewnianej łyżki. Przenosimy masę na stolnicę i wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy na kwadrans, aby wyrosło. Dowolnie formujemy, choć spleciona w tradycyjny warkocz, chałka wygląda najbardziej efektownie. Przekładamy do keksówek, lekko smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 - 200 stopni.
Porady
Z powyższego przepisu wyszły mi dwie mniejsze chałeczki z keksówek o długości 25 cm.
Komentarze