chałka na maślance

4.45 (160 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe, puszyste pieczywko, idealne na śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • szklanka maślanki naturalnej
    4 jajka
    mąki, ile zabierze ciasto
    10 dkg drożdży
    cukier waniliowy
    kostka margaryny PALMA
Wystaw ocenę:

4.45 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w maślance i cukrze waniliowym, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubijamy na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Mieszać ciasto partiami: najpierw do drożdży dodać część jajek, wymieszać, potem część przestudzonej margaryny, wymieszać, i mąkę. Kontynuować, aż do wyczerpania się składników, a ciasto będzie ciężko wyrabiać za pomocą drewnianej łyżki. Przenosimy masę na stolnicę i wyrabiamy.
    Ciasto odstawiamy na kwadrans, aby wyrosło. Dowolnie formujemy, choć spleciona w tradycyjny warkocz, chałka wygląda najbardziej efektownie. Przekładamy do keksówek, lekko smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 - 200 stopni.

Porady

Z powyższego przepisu wyszły mi dwie mniejsze chałeczki z keksówek o długości 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować