Chałka puszysta z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
Do miski (ja zamieszczonej w robocie) wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Przemieszać. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki, dodać jajko i miękkie masło i wyrobić ciasto (w tym przypadku za pomocą haka w mikserze). Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
2.Przygotować kruszonkę ze składników i włożyć do lodówki.
3.Po godzinie wyrastania, wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnice, podzielić na 3 kawałki. Z każdego uformować rulon i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia. Zrobić warkocza. Końcówki zlepić i ułożyć pod spód. Chałkę przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30min.
4.Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wcześniej zrobioną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180'C i piec przez 30min.
Komentarze