Chałka puszysta z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie puszysta i pyszna domowa chałka...

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    - 250ml letniego mleka
    - 20g drożdży
    - 60g cukru + 2 łyżki
    - opakowanie cukru waniliowego
    - 550g mąki + 2 lyżki mąki
    - 50g masła lub margaryny
    - szczypta soli
    kruszonka:
    - 40g masła lub margaryny
    - 30g cukru
    - 60g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka puszysta z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
    Do miski (ja zamieszczonej w robocie) wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Przemieszać. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki, dodać jajko i miękkie masło i wyrobić ciasto (w tym przypadku za pomocą haka w mikserze). Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • 2. Przygotować kruszonkę ze składników i włożyć do lodówki.
  • 3. Po godzinie wyrastania, wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnice, podzielić na 3 kawałki. Z każdego uformować rulon i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia. Zrobić warkocza. Końcówki zlepić i ułożyć pod spód. Chałkę przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30min.
  • 4. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wcześniej zrobioną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180'C i piec przez 30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować