Chałka dyniowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna chałka w jesiennym kolorze.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 3 szk
    pure z dyni 8 łyżek
    cukier 3 łyżki
    cukier waniliowy 1 op
    mleko 1/2 szk
    masło 50 g
    jajka 1 szt
    żółtko 1 szt
    drożdże 30 g
    woda 100 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, cukier waniliowy, masło, pure i zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie sprężyste i elastyczne. Miskę natłuścić, przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałek długości około 40 cm. Trzy wałki zlepić i zaplatać warkocz. Na końcu również zlepić wałki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, prostokątnej foremki i odstawić na 30 minut. Chałkę posmarować żółtkiem i piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować