Pulpeciki bardzo delikatne -rozpływają się w ustach - zagoszczą u mnie na pewno na długo . Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukini to polecam ten przepis !:) Jeśli ktoś nie lubi oliwek można je pominąć po prostu .
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-filet z kurczaka 500 g
-cukinia 500 g
- czosnek 4 ząbki
-1 jajko
-oliwa z oliwek
-bułka tarta 3 łyżki
-pół szklanki bulionu
- 1 puszka pomidorów krojonych
-koncentrat pomidorowy 3 łyżki
-cukier 2 łyżeczki
-oliwki czarne ok 10 szt.
-odrobinę sera do posypania
Przyprawy:sól, pieprz , słodka papryka
i ostra, oregano .
Pulpeciki drobiowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy odcinamy końcówki i trzemy na tarce na dużych oczkach .
Solimy i odstawiamy na 10 minut aby cukinia puściła sok - następnie odciskamy
z wody. Fileta z kurczaka mielimy w maszynce razem z czosnkiem (3 ząbki) .Mięso
mieszamy z odciśnięta już cukinią , dodajemy jajko i bułkę tartą oraz doprawiamy
solą , pieprzem i oregano. Mieszamy i formułujemy pulpeciki które później
obsmażamy na patelni z oliwą. W oddzielnym garnku zagotowujemy bulion i
dodajemy do niego pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotujemy ok 15 min.
Sos doprawiamy oregano papryką , solą i pieprzem, ścieramy na tarce ząbek
czosnku oraz dodajemy cukier..Wrzucamy pulpeciki do sosu oraz pokrojone oliwki i
gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Przekładamy wszystko do naczynia i
posypujemy startym serem . Można podać z ryżem / kaszą lub ziemniakami:)
Komentarze