Miętuskowe pączki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pączki pieczone - miękkie i puszyste z nutką miętowego kremu z białą czekoladą !

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1 kg mąki pszennej
    - 28 g drożdzy suchych
    -200 g masła lub margaryny
    -200 g cukru
    -8 żółtek
    -1 jajko
    -500 ml mleka

    Krem miętowy :
    -2 czekolady białe
    -1 opakowanie cukierków miętowych
    - 4 łyżki śmietanki 30 %
    (jesli chcemy podkręcić kolor kremu dodajmy odrobinkę barwnika zielonego)

    Dodatkowo
    -1 jajko(do posmarowania)
    -1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki pieczone

Miętuskowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy- do lekko ciepłego mleka wrzucamy drożdze z 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy. W ten czas przesiewamy mąke , rozstapiamy masło.
  • 2. Żółtka oraz jajko ubijemy mikserem na parze w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy cukier. i miksujemy aż podwoi swoją objętość i będzie puszysta masa.
  • 3. Do miski z mąką dodajemy zaczyn drożdżowy oraz masę jajeczną - wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy też roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Nie dodajemy już mąki.
    Ciasto z czasem zrobi się elastyczne i bedzie odchodzić od ręki.
  • 4. Na blaszkę kładę papier do pieczenia . Odrazu formułuje pączki - kawałek ciasta wykładam na stolnice rozwałkowuje na grubość 1,5 cm wycinam szklanką krążki - i formułuje kulkę i lekko ją rozpłaszczam na blaszcze aby miała kształt pączką.
  • 5. Blaszkę z z uformowanymi już pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na min. 40 minut. Jeśli mamy w piekarniku opcję -ROŚNIECIE CIASTA- można z tego skorzystać -przyspiesza czas.
  • 6. Kiedy ciasto już wyrośnie -smarujemy je roztrzepanym jajkiem z miodem. Pieczemy przez 12 min. w temperaturze 170 stopni( góra-dół).
  • 7. KREM: Cukierki miętowe rozgniatamy drobno wrzucamy je do garnka i zalewamy 4 łyż. śmietany - mieszamy i czekamy az się rozpuszczą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy już z roztopionymi cukierkami ( możemy dodać barwnika dla intensywniejszego koloru). Krem studzimy i chowamy do lodówki -dobrze jest zrobić krem na samym początku.
  • 8. Upieczone pączki studzimy - kiedy wystygną za pomocą specjalnej szprycy do pączków -nadziewamy kremem. Możemy tym samym kremem oblać pączki z wierzchu lub zrobić zwykły lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować