"Certy w sosnowym lesie"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Certa to ryba, która miała kiedyś duże znaczenie gospodarcze- jest zapomnianą rybą staropolskiej kuchni. Świetnie nadaje się na wieczór wigilijny.

  • 60 min

Składniki:

  • a)składniki podstawowe:
    2 świeże ryby certy
    5 marchewek
    1/2 selera
    1 korzeń pietruszki
    1 mały por

    b)składnik dodatkowy:
    5 niedużych ziemniaków

    c)składniki robocze:
    2 główki czosnku
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka kurkumy
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki majeranku
    sól i pieprz

    d)do dekoracji:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

"certy w sosnowym lesie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Certa w sosnowym lesie 1. Certy należy wypatroszyć, umyć dokładnie, posolić i posypać kurkumą. Aby sól i kurkuma nie spadły z ryb, należy je delikatnie wmasować.
    Do moździerza wkładamy obrane ząbki czosnku i rozgniatamy je. Dodajemy również majeranek, ziele angielskie i pieprz. Wszystko dokładnie zgniatamy. Gotową pastą okładamy ryby i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa, myjemy i wszystkie oprócz pora ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy w 0,5 centymetrowe talarki. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy warzywa. Podsmażamy 5 minut energicznie mieszając. Podlewamy 1/2 szklanki wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Powracamy do naszych ryb. Przenosimy je na folię aluminiową. Z folii tworzymy dwie rynienki. Ryby polewamy oliwą z oliwek i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, 180 stopni. Ryby na 15 minut przed wyjęciem polecam odkryć żeby się pięknie zrumieniły.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy na 0,5 cm talarki. Z każdego talarka wycinamy choineczki i smażymy w głębokim tłuszczu jak frytki. Na półmisek wykładamy warzywa, na nie kładziemy dwie ryby, a dookoła układamy choineczki. Ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Certę możemy zastąpić inną rybą z rodziny karpiowatych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować