"certy w sosnowym lesie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Certy należy wypatroszyć, umyć dokładnie, posolić i posypać kurkumą. Aby sól i kurkuma nie spadły z ryb, należy je delikatnie wmasować.
Do moździerza wkładamy obrane ząbki czosnku i rozgniatamy je. Dodajemy również majeranek, ziele angielskie i pieprz. Wszystko dokładnie zgniatamy. Gotową pastą okładamy ryby i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa, myjemy i wszystkie oprócz pora ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy w 0,5 centymetrowe talarki. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy warzywa. Podsmażamy 5 minut energicznie mieszając. Podlewamy 1/2 szklanki wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Powracamy do naszych ryb. Przenosimy je na folię aluminiową. Z folii tworzymy dwie rynienki. Ryby polewamy oliwą z oliwek i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, 180 stopni. Ryby na 15 minut przed wyjęciem polecam odkryć żeby się pięknie zrumieniły.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy na 0,5 cm talarki. Z każdego talarka wycinamy choineczki i smażymy w głębokim tłuszczu jak frytki. Na półmisek wykładamy warzywa, na nie kładziemy dwie ryby, a dookoła układamy choineczki. Ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego!
Porady
Certę możemy zastąpić inną rybą z rodziny karpiowatych.
Komentarze