Sernik - Zima w lesie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

"Spadł śnieg.
Pod jego czystym, białym obrusem odpoczywa ziemia. A zaspy jakie wysokie! Włożył ciężkie, białe czapy i przycichł las."
Iwan Sokołow-Mikitow, Leśne obrazki

Sernik zainspirowany ilustracjami i treścią książki "Leśne obrazki".

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na sernik o średnicy 28 cm:

    sernik:
    1,5 kg wiejskiego sera
    10 jaj od szczęśliwych kur
    200 g cukru
    400 g cukru pudru, ilość zależy od kwaśności sera
    30 g jasnej drobnej kaszki orkiszowej
    30 g skrobi kukurydzianej
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki czarnego kakao
    łyżka ciemnego kakao
    200 ml mleka
    szczypta soli
    dekoracja:
    polewa z czarnym kakao
    200 g białej czekolady
    cukier puder ze srebrnym pyłkiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik - zima w lesie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser 1. sernik:
    Ser mielimy w maszynce do mięsa na sitku do pasztetu.
    Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową , mleko i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.

    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając.

    Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki.
  • masa serowa 2. Masę serową dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy czarne i ciemnie kakao - mieszamy. Drugą część zostawiamy jasną.
  • sernik 3. Masę wlewamy na przemian raz łyżka wazowa jasnej masy serowej, a raz ciemniej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i szczelnie owiniętej folią aluminiową.
    Pieczemy w 150°C przez około 2 godziny w kąpieli wodnej. Studzimy w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
    Ostudzony wyjmujemy na paterę.
  • dekoracja 4. Dekoracja:
    Na papierze do pieczenia szkicujemy choinki, jelonki i zające. Przygotowujemy worek cukierniczy i tylki o okrągłym niewielkim otworze.
  • czekolada 5. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • deoracja 6. Czekoladę przelewamy do worka cukierniczego. Na papierze rysujemy dekorację. Schładzamy przez 5-10 minut w zamrażarce, a następnie tworzymy drugą warstwę i posypujemy srebrnym pyłkiem. Schładzamy minimum 10-15 minut w zamrażarce.
  • sernik 7. Sernik polewamy ciemną polewą, odstawiamy do wystudzenia.

    Na zastygniętej polewie układamy czekoladową dekorację. Posypujemy srebrnym pyłkiem.

Porady

Przepis na polewę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lsniaca-polewa-z-czarnego-kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować