Ciasto szpinakowe z jeżynami "spacer po lesie’’ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
CIASTO:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części i obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku.
MASA JEŻYNOWA:
Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.
MASA ŚMIETANOWA:
Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Komentarze