To bardzo smaczne ciasto na pierogi, z aromatem cebuli , wypełnione ciekawym farszem. Pierogi te, doskonale sprawdzą się na stole świątecznym, z dodatkiem czerwonego barszczyku.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki puszystej poznańskiej Lubella+na podsypanie
3 łyżki soku z cebuli
1 jajko
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
2 szczypty soli
Farsz:
1/2 kg. kiszonej kapusty
20 dag. pieczarek
3 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2 szczypty przyprawy Harissa
3 łyżki masła
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 łyżki masła
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 cebula
2 szczypty soli
wrzątek osolony z dodatkiem oleju
Cebulowe pierogi z kapustą, pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam, dodając tyle wody, aby ciasto było elastyczne. Ciasto nakrywam ściereczką, pozostawiam na 20 minut.
2.Kapustę kiszoną siekam, zalewam wodą i gotuje do miękkości. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje pokrojone pieczarki, podsmażam, dodaje kapustę, suszone pomidory, przyprawę Harissa, sól, pieprz, podsmażam do momentu aż farsz będzie suchy, studzę.
3.Ciasto dziele na pół, zagniatam ponownie, wałkuje, wykrawam koła, nakładam farsz i lepię pierogi, aż do wyczerpania składników. Gotuje partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
4.Na maśle smażę pokrojoną w pół plasterki , posoloną cebulę. Doprawiam suszonymi pomidorami. Pierogi polewam podsmażoną cebulką.
Komentarze