Cebulaki

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lepsze niż z piekarni bo domowe. Można odgrzać na drugi dzień.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto (na 12 sztuk):
    ½ kg mąki pszennej +do podsypania
    6 dag rozpuszczonego masła
    3 dag drożdży świeżych
    1 szklanka letniego mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli

    farsz:
    3 duże cebule
    1 pełna łyżka maku
    sól
    papryka ostra
    olej

    dodatkowo:
    małe jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły’’. Do przesianej mąki dodać sól, roztrzepane jajka, mleko, masło i drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką (ciasto jest dość lepkie) i odcinać po kawałku formując kółka, w środku każdego kółeczka zrobić zgłębienie i nałożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor ok. 10-12 minut w temp. 190-200 stopni.
  • 2. Farsz: cebulę pokroić na krążki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dolać 50-70 ml wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Dodać mak, sól i ostrą paprykę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować