Lepsze niż z piekarni bo domowe. Można odgrzać na drugi dzień.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto (na 12 sztuk):
½ kg mąki pszennej +do podsypania
6 dag rozpuszczonego masła
3 dag drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1.Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły’’. Do przesianej mąki dodać sól, roztrzepane jajka, mleko, masło i drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką (ciasto jest dość lepkie) i odcinać po kawałku formując kółka, w środku każdego kółeczka zrobić zgłębienie i nałożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor ok. 10-12 minut w temp. 190-200 stopni.
2.Farsz: cebulę pokroić na krążki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dolać 50-70 ml wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Dodać mak, sól i ostrą paprykę.
Komentarze