CEBULAKI DROŻDŻOWE

4.49 (192 ocen)

Pyszna przekąska do zjedzenia na sucho, jak również z czerwonym barszczem lub bulionem.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl mleka
    2,5 dag drożdży
    1 żółtko
    2 łyżki masła
    4 łyżki margaryny
    5 dag startego żółtego sera
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól
    2 łyżki bułki tartej (do wysypania blachy)

    Farsz:
    2 cebule (20 dag)
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulaki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać. Masło roztopić na patelni i odstawić.
    Letnie mleko wymieszać z drożdżami, wylać na mąkę, dodać żółtko, stopione masło, sól. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, posolić i popieprzyć.
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 6 cm.
    Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć, nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi.
  • 4. W rondelku stopić 3 łyżki margaryny. Blachę posmarować pozostałą margaryną i wysypać bułką tartą.
    Cebulaki zanurzać w stopionej margarynie i układać na blasze. Posypać serem i papryką.
    Piec 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku w temp. 200°C.
    Podawać zimne lub gorące do barszczu lub bulionu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować