Cebularze (cebulaki)

4.48 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Cebulaki lub, jak mówią w województwie lubelskim, cebularze to puszyste drożdżowe ciasto z aromatycznym cebulowym farszem. To danie to świetny pomysł na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Z łatwością można zabrać je na wynos do szkoły czy pracy. Świetnie smakują też jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup. Oto prosty przepis na cebulaki, który z łatwością odtworzycie w domu.

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    7 i ½ szklanki mąki
    3 jajka
    1 i ½ szklanki mleka
    świeże drożdże (100 g )
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki soli

    Składniki na farsz
    1 kg cebuli
    1 łyżka kminku (całego)
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    ½ łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Przystawki

Cebularze (cebulaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • iStock-1224477079 1. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy sól i cukier i następnie mieszamy, aż do uzyskania formy płynnej. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczyn zacznie reagować .
  • iStock-1224477305 2. W tym czasie do dużej miski sypiemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy do niego jajka i wlewamy letnie mleko. Następnie dodajemy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nieklejące się.
    W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki albo mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • iStock-927573530 3. Cebulę obieramy, kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem. Dodajemy kminek, sól i pieprz i pod przykryciem, na małym ogniu dusimy, aż cebula lekko zmięknie. Następnie odstawiamy ją do wystygnięcia.
  • iStock-535480529 4. Z wyrośniętego ciasta formujemy placki, na które wykładamy gotowy farsz cebulowy. Odstawiamy jeszcze na około 15-20 min do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 min. Najpierw w temp. 180’C (około 10 min), następnie 200’C aż do zarumienienia brzegów.

Porady

Przepis na cebulaki Przepis na cebularze,lub jak kto woli cebulaki drożdżowe, robi się tylko z kilku składników. Aby zrobić domowe cebulaki, wystarczy mąka, mleko, jajka, drożdże i cebula. Do tego ulubione przyprawy i gotowe. Jak zrobić cebulaki? Wystarczy przygotować klasyczne ciasto drożdżowe, a do tego podsmażyć na oleju posiekaną drobno cebulkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe placuszki, na które nakładamy cebulowy farsz. Bułeczki można posypać też makiem. Gotowe bułeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.  Cebulaki - przepis bez drożdży Jeśli nie macie pod ręką drożdży, a macie ochotę na pyszne domowe cebulaki nic straconego! Cebulaki bez drożdży możemy zrobić z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczy Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie do suchych składników wlać mieszankę mleka i oleju. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie plastyczne. Dalej postępujemy już dokładnie tak samo jak w klasycznym przepisie na cebularze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Cebulaki na idealnym cieście drożdżowym

Przepis na dobre cebulaki to przede wszystkim puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak sprawić, aby ciasto wyszło idealne? Wystarczy pilnować proporcji i dać drożdżom czas na wyrośnięcie. Ważne też, aby zostawić ciasto w ciepłym miejscu na czas rośnięcia. Kolejną istotną kwestią jest pozostawienie juz nafaszerowanych bułeczek do ponownego wyrośnięcia. Dzięki temu cebularze będą jeszcze bardziej puszyste i miękkie. 

Z czym jeść cebulaki?

Cebulaki drożdżowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Możemy jeść je solo, jako przekąskę, ale doskonale sprawdzą się także zamiast pieczywa do zupy. Wszystkie zupy i kremy doskonale będą smakowały zagryzane świeżymi bułeczkami z cebulą. Innym pomysłem podania cebularzy jest upieczenie jednego dużego płatu ciasta z nadzieniem cebulowym w formie foccacci. Takie ciasto po upieczeniu kroimy w kawałki i podajemy do maczania w sosach. Cebulaki drożdżowe można też upiec w formie pierożków. Wystarczy wyciąć z ciasta drożdżowego koła, do środka nałożyć farsz cebulowy, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi. Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować