Cebulaki lub, jak mówią w województwie lubelskim, cebularze to puszyste drożdżowe ciasto z aromatycznym cebulowym farszem. To danie to świetny pomysł na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Z łatwością można zabrać je na wynos do szkoły czy pracy. Świetnie smakują też jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup. Oto prosty przepis na cebulaki, który z łatwością odtworzycie w domu.
4.48 (174 ocen)
Porady
Przepis na cebulaki Przepis na cebularze,lub jak kto woli cebulaki drożdżowe, robi się tylko z kilku składników. Aby zrobić domowe cebulaki, wystarczy mąka, mleko, jajka, drożdże i cebula. Do tego ulubione przyprawy i gotowe. Jak zrobić cebulaki? Wystarczy przygotować klasyczne ciasto drożdżowe, a do tego podsmażyć na oleju posiekaną drobno cebulkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe placuszki, na które nakładamy cebulowy farsz. Bułeczki można posypać też makiem. Gotowe bułeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cebulaki - przepis bez drożdży Jeśli nie macie pod ręką drożdży, a macie ochotę na pyszne domowe cebulaki nic straconego! Cebulaki bez drożdży możemy zrobić z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczy Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie do suchych składników wlać mieszankę mleka i oleju. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie plastyczne. Dalej postępujemy już dokładnie tak samo jak w klasycznym przepisie na cebularze.
Przepis na dobre cebulaki to przede wszystkim puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak sprawić, aby ciasto wyszło idealne? Wystarczy pilnować proporcji i dać drożdżom czas na wyrośnięcie. Ważne też, aby zostawić ciasto w ciepłym miejscu na czas rośnięcia. Kolejną istotną kwestią jest pozostawienie juz nafaszerowanych bułeczek do ponownego wyrośnięcia. Dzięki temu cebularze będą jeszcze bardziej puszyste i miękkie.
Cebulaki drożdżowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Możemy jeść je solo, jako przekąskę, ale doskonale sprawdzą się także zamiast pieczywa do zupy. Wszystkie zupy i kremy doskonale będą smakowały zagryzane świeżymi bułeczkami z cebulą. Innym pomysłem podania cebularzy jest upieczenie jednego dużego płatu ciasta z nadzieniem cebulowym w formie foccacci. Takie ciasto po upieczeniu kroimy w kawałki i podajemy do maczania w sosach. Cebulaki drożdżowe można też upiec w formie pierożków. Wystarczy wyciąć z ciasta drożdżowego koła, do środka nałożyć farsz cebulowy, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi. Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor.
Komentarze