Carpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Carpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej z wyrazistym w smaku serkiem i chrupiącymi orzechami to pyszna przystawka na imprezę lub pomysł na kolację.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 4-5 małych ugotowanych buraków
    1 mała polędwiczka wieprzowa
    pół opakowania serka pleśniowego typu lazur
    2 garście orzechów nerkowca lub innych
    2 garście rukoli
    Pieprz
    słodka papryka czerwona
    ząbek czosnku
    olej
    sos
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka płynnego miodu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej lub innej
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Carpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie przyprawiamy pieprzem i słodką papryką czerwoną, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.(mięso solimy po upieczeniu)
    Na patelni rozgrzewamy dość mocno niewielką ilość tłuszczu, smażymy polędwiczkę krótko z każdej strony aż się lekko przyrumieni.
    Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz t tłuszczem i ząbkiem czosnku.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
    Upieczone mięso wyciągamy i studzimy.
  • 2. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie.
    Ser kroimy w małą kosteczkę.
    Orzechy najlepiej wcześniej uprażone siekamy.
    Buraki i wystudzoną polędwiczkę kroimy na cienkie plastry.
  • 3. Na dużym talerzu rozkładamy rukolę, na przemiennie plastry buraków i mięsa.
    Rozkładamy ser i posypujemy siekanymi orzechami.
    Całość przed podaniem polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować