Camembert z prażoną cebulką, gruszkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie może wydawać się pracochłonne, ale takie nie jest. Zachwyci każde najbardziej wymagające podniebienie;) Ser pleśniowy idealnie komponuje się ze słodką nutą borówek bądź karmelizowanych gruszek:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser Camembert President: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - mąka i bułka tarta do obtoczenia: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 2 łyżeczki
    - cebulka mała: 3 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - obrane dojrzałe ale twarde gruszki: 4 sztuki
    - jagody lub borówki: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Camembert z prażoną cebulką, gruszkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Camembert panierowany 1. PANIEROWANE TRÓJKĄCIKI CAMEMBERTU: Schłodzony ser pokroić na osiem trójkącików. Następnie panierować w mące, jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem, potem obtoczyć w bułce tartej i odstawić do schłodzenia. Ser usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
    PRAŻONA CEBULKA: Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, oprószyć mąką i usmażyć na oleju do chrupkości. Usmażoną wyłożyć na ręcznik papierowy.
    KARMELIZOWANE GRUSZKI: Na patelni rozgrzać masło, włożyć plastry gruszek i posypać łyżką cukru. Dusić 7-8 minut, aż owoce będą miękkie i ładnie przyrumienione.
    BORÓWKI: Umyte borówki zagotować z pozostałym cukrem (1 łyżką), jeśli surowe – podlać je wodą ok. 3 łyżki. Gotowe schłodzić.
    Smażone trójkąciki z sera camembert poda­wać na ciepło ze schłodzonymi bo­rówkami i/lub karmelizowanymi gruszkami oraz krążkami cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować