Kartacze z prażoną cebulką

  • wyświetlono: 630 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sposób mojej rodziny na to pyszne danie.

Bilcia
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

- 1 kg ziemniaków gotowanych
- 1 kg ziemniaków surowych
- 2 średnie cebule
- pól kilo mięsa gotowanego - może być z poprzedniego dnia albo z rosołu
- 2-3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz, majeranek , kurkuma do smaku
- olej
- mąka pszenna i ziemniaczana
- jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze z prażoną cebulką

  • 1. Na początek należy uprażyć cebulkę. Praży się dość długo i może być podana nawet na zimno. Cebulkę pokroiłam w kostkę , wrzuciłam na patelnię i wlałam olej - tyle, żeby przykryć cebulę. Włączyłam średni ogień i zostawiam do uprażenia. Nawet za dużo mieszać nie trzeba - co jakiś czas zwróćcie uwagę, czy są pęcherzyki powietrza na cebulce i jaki ona ma kolor. Jeśli pęcherzyki są, znaczy jeszcze trzeba prażyć. Cebula będzie gotowa jak nabierze pięknego, brązowego koloru i będzie chrupka w smaku.
    Mięso do farszu trzeba zemleć- jak do pasztetu, następnie dodałam jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz , kurkumę , majeranek i sprasowany czosnek. Farsz powinien być nadmiernie słony, mieć odrobinę za dużo pieprzu i czosnku. Uwierzcie - po ugotowaniu kartaczy smak się zbilansuje. Jeśli będzie za mało przypraw może być za mdło.
    Ziemniaki ugotowane przecisnęłam przez praskę a surowe starłam jak na placki ziemniaczane - na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki u mnie w domu nakłada się na czystą ściereczkę i wyciska sok. Sok wyciskamy do miski bo na dnie odłoży się drogocenna skrobia. Dlatego tak ważne jest aby ziemniaki miały jej dużo a mało wody. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi. Trzeba to zrobić w miarę szybko , żeby te surowe nie ściemniały. Dodajemy obie mąki- ilość zależy od tego ile w ziemniakach jest wody. Czy dobrze odcedziliście te gotowane i jakie były te surowe. Dodajemy też najpierw skrobię , która osadziła się na dnie soku z odciśniętych surowych ziemniaków. Mąki dodajemy po łyżce pszennej i ziemniaczanej. Wyrabiacie ciasto i patrzycie ile jeszcze tej mąki potrzeba. Teraz możecie zrobić test ciasta- to pomysł pana Okrasy, z którego korzystam. Kuleczkę ciasta wrzucamy do osolonego wrzątku i kiedy wypłynie, upłyną jakieś 3 minuty próbujecie. Jeśli jest dobre to znaczy, że ciasto również i nie będzie problemów z kartaczami ;)
    Z ciasta najlepiej uformować duży wałek i odkrajać plastry. Taki plaster kładziecie sobie na dłoń i rozgniatacie na całą szerokość i długość dłoni. Na środek kładziecie farsz i zalepiacie. Potem delikatnie formujecie roladę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do dłoni wystarczy zmoczyć dłoń w zimnej wodzie. Odkładacie roladkę na oprószoną mąką deskę lub stolnicę. Wrzucamy kartacze do osolonego wrzątku - ja jeszcze do wody wrzucam majeranek. Gotujemy jakieś 3-5 minut od wypłynięcia. Dokładnie tyle ile potrzebowaliście na swoją kuleczkę próbną ;) Podaje się polane olejem z prażonej cebulki oraz posypuje cebulką.
    Nie przejmujcie się, jak Wam nie wyjdzie dużo - dwa kartacze starczają na bardzo głodną osobę bo to dość syte danie ;)

Porady

Jeśli zostanie Wam farsz, możecie śmiało zamrozić, natomiast moja babcia, jak zostawało jej ciasto , robiła z niego małe kuleczki o dodawała do mleka. Podobno powstawała z tego rewelacyjna zupa mleczna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulkakarftaczeregionalnie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-19td26o

Dodane przez: KuchniaPoli

Kartacze

Kartacze zwane także cepelinami...

kartacze z mięsem

Dodane przez: barbara32

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem Pyszne,sycące:)polecam

Kartacze z mięsem

Dodane przez: Anyzkowo

Kartacze z mięsem

Kartacze zwane inaczej „cepeliny”...

Kartacze

Dodane przez: koma61

Kartacze

Farsz robię zawsze z pozostałości...

image-1u1oota

Dodane przez: monika016

Kartacze / Pyzy ziemniaczane z mięsem

Klasyka kuchni polskiej, pyszne...

kartacze

Dodane przez: porcelanowa

kartacze

Sam smak Suwalszczyzny. "Nie mylta...