Pyszne mięciutkie i aromatyczne pszenne bułeczki z dodatkiem prażonej cebulki. Idealne na śniadanie lub kolację, moim zdaniem najlepiej smakują posmarowane samym masłem.
Bułeczki z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, prażoną cebulkę oraz wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze