Bułeczki z prażoną cebulką

4.5 (147 ocen)

Pyszne mięciutkie i aromatyczne pszenne bułeczki z dodatkiem prażonej cebulki. Idealne na śniadanie lub kolację, moim zdaniem najlepiej smakują posmarowane samym masłem.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
    25 gram drożdży świeżych
    300 ml. letniej wody
    1 czubata łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki prażonej cebulki
    2 łyżki oleju
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Bułeczki z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, prażoną cebulkę oraz wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować