Calzone z serem, pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
2.Wykonanie farszu:
Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
3.Wykonanie calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste.
4.Na sos kładziemy uduszony farsz.
5.Na farsz układamy 2 plasterki sera mozzarella i starty ser żółty.
6.Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem.
7.Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.
Komentarze