Calzone z serem, pieczarkami i cebulką

5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem, calzone. Z przepisu wychodzą 4 duże calzone. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na pizze
    sos pomidorowy
    pieczarki 3 szt.
    cebula biała 1 szt
    cebula czerwona połowa
    ser mozzarella 4 małe kulki
    ser żółty
    sól
    pieprz
    papryka czerwona słodka suszona
    oregano
    papryka słodka mielona
    20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki cukru
    pół płaskiej łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    0,5 szklanki ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Calzone

Calzone z serem, pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 2. Wykonanie farszu:

    Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 3. Wykonanie calzone:

    Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 4. Na sos kładziemy uduszony farsz.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 5. Na farsz układamy 2 plasterki sera mozzarella i starty ser żółty.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 6. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 7. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 8. Gotowe, upieczone calzone.
  • Calzone z serem, pieczarkami i cebulką 9. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować