Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Z podanego przepisu wyszły 3 calzone. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
    mąka poznańska typ 500 - 3 szklanki
    4 łyżeczki cukru
    płaska łyżeczka soli
    6 łyżek oleju
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    Farsz:
    ser mozzarella 125 gram
    ser gouda starty 3 łyżki
    smażone pieczarki z cebulą
    suszone pomidory
    koper
    sól
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Calzone Przekąski

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami. 1. Wykonanie farszu:

    Wymyte pieczarki kroimy w kostkę, cebule również kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do ich miękkości. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Usmażone pieczarki z cebulką studzimy. Żółty ser trzemy przez duże oczka, suszone pomidory z oleju i ser mozzarella kroimy w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodajemy drobno pokrojony koper, starty żółty ser, ser mozzarella i pomidory suszone. Wszystkie składniki mieszamy.
  • Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami. 2. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
  • Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami. 3. Wykonanie calzone:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Na placki układamy farsz, zlepiamy duże pierogi. Zlepione calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy. Ostudzone, ale tak żeby były ciepłe konsumujemy.
  • Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami. 4. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować