CALZONE Z PIECZARKAMI, KURCZAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

O tym daniu dowiedziałam się rok temu. Przyznam się, że nigdy wcześniej o nim nie słyszałam. Dopiero koleżanka z pracy strasznie zachwalała, że jest pyszne i lepsze niż pizza. Więc postanowiłam, iż sprawdzę czy ma rację. I wiecie co? Miała!

  • 3 godz.

Składniki:

  • NADZIENIE:
    8 średniej wielkości pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pierś z kurczaka
    20 dag sera żółtego
    oliwa do smażenia
    oregano
    sól, pieprz do smaku

    CIASTO:
    450 g mąki pszennej
    16 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy
    250 ml ciepłego mleka
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Calzone z pieczarkami, kurczakiem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić z cukrem, a następnie dodać wraz z solą do mąki. Zrobić dołek, wlać do niego mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować w kulę, naoliwić, umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 ½ godziny). W tym czasie zająć się nadzieniem.
  • 2. NADZIENIE:
    Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić kilka minut.
    Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć na osobnej patelni. Zarówno kurczaka jak i pieczarki odsączyć z oleju. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. CIASTO:
    Gdy ciasto już wyrośnie jeszcze raz go wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć pieczarki i kurczaka, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać resztką sera żółtego i oregano. Piec w temperaturze 200° przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Porady

1. Calzone można zrobić z rożnymi farszami. Może to być mielone mięso, albo sos szpinakowo-serowy, można dodać brokuły, paprykę... w zależności co kto lubi :). 2. Z tego ciasta można również zrobić pizze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować