Całkiem inny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białek z cukrem . Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku .Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).
2.Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół jak na tort .
3. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas aż masa się zagotuje a budynie zaczną gęstnieć .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta .
Komentarze