Całkiem inny sposób na jajka sadzone

4.72 (18 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje kremowe i nie rozlewa się, białko nie zmienia swojej struktury. Dzięki temu możemy przygotować jajko sadzone w całkiem nowym wydaniu. Tym razem użyłam jajek przepiórczych i podałam na mini kanapkach.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka przepiórcze

    do podania:
    2 mini kromki pumpernikla
    2 talarki jaglano-zbożowe
    awokado
    rzodkiewka
    rukola
    szczypiorek
    radicchio
    masło
    sól morska ziołowa
Wystaw ocenę:

4.72 (18 ocen)

Zobacz również:

Potrawy z jajek

Całkiem inny sposób na jajka sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka 1. Jajka dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.

    Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
    Gdy jajka rozmarzną oddzielamy białka od żółtek. Białka posypujemy solą ziołową, smażymy na rozgrzanym oleju.

    Kromki pumpernikla oraz talarki cienko smarujemy masłem. Na kromeczkach układamy cienko pokrojoną cykorię, awokado, rzodkiewkę. Układamy usmażone białko, żółtko. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka przepiórcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować