To łatwy, prosty i pyszny domowy fast – food dla całej rodziny lub jako ciekawe danie na różnego rodzaju imprezy.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
formę tortową o średnicy 26 cm lub 28 cm ( ja użyłam formy o średnicy 28 cm )
papier do pieczenia do wyłożenia dna
ciasto:
0.5 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 7 gram suchych drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
450 ml letniej - ciepłej wody
nadzienie:
0.5 kg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego lub samego wołowego
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka sosu sojowego
mielony czarny pieprz
szczypta mielonego chili
pół łyżeczki tymianku
dodatki do nadzienia:
4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
200 g startego sera żółtego
ostry ketchup
1 średniej wielkości cebula
½ pokrojonej w paseczki papryki czerwonej
200 g podsmażonych pieczarek pokrojonych w plasterki
wykończenie:
1 jajko do posmarowania wierzchu
2 łyżki białego sezamu
Wytrawne ciasto – hamburger xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze świeżych drożdży robimy zaczyn - ujmując trochę wody, mąki oraz płaskiej łyżeczki cukru. W szklance rozpuścić drożdże z wodą, cukrem - wody ok. 1/3 szklanki i dodać z 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. by drożdże zaczęły pracować i dodać je do reszty składników a następnie wyrabiać ciasto. Jeśli używamy drożdży instant to od razu zarabiamy ciasto bez robienia zaczynu.
Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę czasu do wyrośnięcia.
2.Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie dodajemy mielone mięso i pozostałe przyprawy. Wszystko razem podsmażamy odparowując nadmiar wody. Gotowe mięso odstawiamy do przestygnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części – jedną mniejszą i jedną znacznie większą. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a następnie większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę tak by ciasto trochę wystawało poza brzegi tortownicy.
4.Nakładamy nadzienie: na samo dno rozprowadzamy równomiernie zimne podsmażone mięso, kolejno posypujemy startym serem żółtym, kładziemy półtalarki cebuli i polewamy odrobiną ketchupu. Na ketchup kładziemy plasterki ogórka konserwowego i znów posypujemy odrobiną startego sera żółtego. Kolejną warstwą jest pokrojona świeża papryka czerwona i podsmażone plasterki pieczarek na które kładziemy ostatnią warstwę którą jest starty ser żółty. Wierzch ciasta przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem – łącząc wystające boki ciasta z wierzchnim ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 – 190 stopni bez termoobiegu. Gotowe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i obficie posypujemy białym sezamem. Wstawiamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 – 35 min. w zależności od piekarnika jaki mamy. Wierzch ciasta powinien nam się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy i zostawiamy na 30 min. by przestygło zanim rozkroimy.
Komentarze