Wytrawne ciasto – hamburger XXL

4.17 (6 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To łatwy, prosty i pyszny domowy fast – food dla całej rodziny lub jako ciekawe danie na różnego rodzaju imprezy.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • formę tortową o średnicy 26 cm lub 28 cm ( ja użyłam formy o średnicy 28 cm )
    papier do pieczenia do wyłożenia dna

    ciasto:

    0.5 kg mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży lub 7 gram suchych drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    450 ml letniej - ciepłej wody

    nadzienie:

    0.5 kg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego lub samego wołowego
    1 średniej wielkości cebula
    1 łyżka sosu sojowego
    mielony czarny pieprz
    szczypta mielonego chili
    pół łyżeczki tymianku

    dodatki do nadzienia:

    4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
    200 g startego sera żółtego
    ostry ketchup
    1 średniej wielkości cebula
    ½ pokrojonej w paseczki papryki czerwonej
    200 g podsmażonych pieczarek pokrojonych w plasterki

    wykończenie:

    1 jajko do posmarowania wierzchu
    2 łyżki białego sezamu
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Wytrawne ciasto – hamburger xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze świeżych drożdży robimy zaczyn - ujmując trochę wody, mąki oraz płaskiej łyżeczki cukru. W szklance rozpuścić drożdże z wodą, cukrem - wody ok. 1/3 szklanki i dodać z 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. by drożdże zaczęły pracować i dodać je do reszty składników a następnie wyrabiać ciasto. Jeśli używamy drożdży instant to od razu zarabiamy ciasto bez robienia zaczynu.
    Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę czasu do wyrośnięcia.
  • 2. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie dodajemy mielone mięso i pozostałe przyprawy. Wszystko razem podsmażamy odparowując nadmiar wody. Gotowe mięso odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części – jedną mniejszą i jedną znacznie większą. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a następnie większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę tak by ciasto trochę wystawało poza brzegi tortownicy.
  • Wytrawne ciasto – hamburger XXL 4. Nakładamy nadzienie: na samo dno rozprowadzamy równomiernie zimne podsmażone mięso, kolejno posypujemy startym serem żółtym, kładziemy półtalarki cebuli i polewamy odrobiną ketchupu. Na ketchup kładziemy plasterki ogórka konserwowego i znów posypujemy odrobiną startego sera żółtego. Kolejną warstwą jest pokrojona świeża papryka czerwona i podsmażone plasterki pieczarek na które kładziemy ostatnią warstwę którą jest starty ser żółty. Wierzch ciasta przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem – łącząc wystające boki ciasta z wierzchnim ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 – 190 stopni bez termoobiegu. Gotowe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i obficie posypujemy białym sezamem. Wstawiamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 – 35 min. w zależności od piekarnika jaki mamy. Wierzch ciasta powinien nam się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy i zostawiamy na 30 min. by przestygło zanim rozkroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować