ok.800 g buraków ćwikłowych
średnia cebula
2 średnie jabłka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
sól do smaku
ok.3/4 szkl.wrzątku
odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Buraczki Zasmażane
1.
Buraczki porządnie umyć,ugotować w zależności od wielkości od 40 do 60 min.odlać i pozostawić do wystygnięcia,następnie obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Jabłka umyć,obrać i również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę,obrać,umyć i posiekać w drobną kosteczkę,przyrumienić na patelni,cały czas mieszając wsypać mąkę,wrzucić jabłka,dolać trochę wrzątku,wsypać cukier
2.
i smażyć do momentu,aż jabłka zaczną się rozpadać,dodawać stopniowo buraczki,doprawić do smaku,w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wrzątku i gotowe.Uwielbiamy takie buraczki,zwłaszcza do ziemniaków,kasz i sosów ma się rozumieć :-)
Porady
Można na koniec smażenia doprawić sokiem z cytryny.
Komentarze