Ćwikła z chrzanem

4.47 (199 ocen)

Ćwikła z chrzanem stanowi znakomity dodatek do wędlin, mięs czy jajek. Idealna na święta i nie tylko.

Składniki:

  • 1/2 kg buraków ćwikłowych
    ok 70- 80 g chrzanu ze słoiczka ( wg upodobań)- można także użyć 1 korzeń chrzanu
    sok z cytryny lub ocet winny do smaku
    sól, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ćwikła Buraczki

Ćwikła z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć i ugotować w mundurach, do miękkości ( można w szybkowarze - ok 25 minut). Po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki (ewentualnie odsączyć na sitku z nadmiaru soku). Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i cukier aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie można przełożyć do słoiczków.
    Tak przygotowane buraczki można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Można także pasteryzować ( ok 5 minut od zagotowania wody).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować