Ćwikła z chrzanem stanowi znakomity dodatek do wędlin, mięs czy jajek. Idealna na święta i nie tylko.
Składniki:
1/2 kg buraków ćwikłowych
ok 70- 80 g chrzanu ze słoiczka ( wg upodobań)- można także użyć 1 korzeń chrzanu
sok z cytryny lub ocet winny do smaku
sól, cukier do smaku
Ćwikła z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć i ugotować w mundurach, do miękkości ( można w szybkowarze - ok 25 minut). Po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki (ewentualnie odsączyć na sitku z nadmiaru soku). Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i cukier aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie można przełożyć do słoiczków.
Tak przygotowane buraczki można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Można także pasteryzować ( ok 5 minut od zagotowania wody).
Komentarze