Buraczki z chrzanem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam buraczki z chrzanem i jadamy je do drugiego dania, pasują do mięsa i ryb. Przepis na buraczki jest sprawdzony przez rodzinę i znajomych, każdy kto ich spróbuje prosi o przepis.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych
    2 świeże korzenie chrzanu
    sok z jednej cytryny
    cukier do smaku
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Buraczki z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dobrze wyszorować obciąć końce i przełożyć do garnka, zalać wodą aż przykryje buraki i gotować do miękkości. Następnie przecedzić i wystudzić buraki. Zimne buraczki obrać ze skórki ( skórka praktycznie sama schodzi).
  • 2. Następnie buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Chrzan zetrzeć również na tarce na małych oczkach (można to zrobić na polu gdyż w trakcie ścierania mocno pali po oczach) połączyć z burakami, dodać sok z cytryny oraz pieprz i sól dosłodzić do smaku cukrem kryształem. Buraczki przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Porady

Tak przygotowane buraczki wytrzymają ok miesiąca do dwóch w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować