Buraczana sałatka z ananasem i śledziem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Moim zdaniem ciekawe i niebanalne smakowo połączenie słodkiego, kwaśnego i słonego.
Warzywa, owoce i ryby razem to pewność, że ten posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Smak sałatki podkreśla sos jogurtowo-majonezowy z musztardą francuską i miodem oraz włoskie orzechy.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag buraków,
    1 puszka ananasa,
    2 jabłka,
    2 tacki śledzi w oleju,
    50 g orzechów włoskich,
    1 mały jogurt naturalny,
    3 łyżki majonezu,
    1 łyżeczka musztardy francuskiej,
    1 łyżeczka miodu,
    1 łyżka soku z cytryny,
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Buraczana sałatka z ananasem i śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 60 minut w zależności od wielkości), ostudzić.
    Przygotować sos. Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, musztardą i miodem, doprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Zimne buraki, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na cząstki.
    Śledzie wyciągnąć z zalewy, pokroić na 2 cm kawałki.
    Orzechy posiekać.
  • 3. W salaterce ułożyć składniki sałatki: buraczki, jabłka, ananasa, kawałki śledzia, lekko wymieszać. Polać sosem, posypać posiekanymi orzechami.
    Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Sałatka ze śledziem i ananasem

To może cię zainteresować