Buły pszenne śniadaniowe z ziarnami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Duże buły pszenne z ziarnami słonecznika, upieczone z mąki pszennej typ-750. Bardzo smaczne.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna typ 750 400 gram + na podsypanie
    mleko 300-350 ml ciepłe
    jajko kurze 1 szt.
    olej roślinny 8 łyżek
    drożdże świeże 25 g
    sól 1 łyżka
    cukier 1 łyżka
    ziarna słonecznika do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Buły pszenne śniadaniowe z ziarnami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy rozczyn z drożdży, cukru , łyżki mąki i ciepłego mleka (100 ml), składniki mieszamy i czekamy aż wyrośnie (około 20 minut). Do większej miski przesiewamy 400 gram mąki, dodajemy drobną sól, 8 łyżek oleju, ciepłe pozostałe mleko i jajko. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne, takie żeby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby, podczas wyrabiania ciasta podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy stukając w niego dłonią. Dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułkę. Górę bułek obtaczamy w ziarnach słonecznika. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, spryskujemy wodą bułki i wkładamy blachę z bułkami do piekarnika. Pieczemy 25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek, grzałki góra/dół. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować