Bułki pszenne, śniadaniowe

4.51 (166 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa. Polecam :)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
    mleko 100 ml
    woda 100 ml
    drożdże świeże 30 g
    masło 40 g lub 5 łyżek oleju
    sól 1 płaska łyżeczka
    cukier 1 łyżeczka
    jajko kurze 1 szt.
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kajzerka

Bułki pszenne, śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko mieszamy z wodą, z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z mlekiem, z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem, jajkiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy . Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować