Rumiane bułki pszenne, śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bardzo smaczne, delikatne rumiane bułki pszenne, śniadaniowe. Idealne do kanapek.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna - typ 650 70 dag
    mleko 300 ml ciepłe
    drożdże świeże 30 g
    8 łyżek oleju
    jajko kurze 1 szt.
    sól 1 płaska łyżka
    cukier 1 łyżka
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Rumiane bułki pszenne, śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy zaczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy jajko, sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek. Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować