Rumiane bułki pszenne, śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy zaczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy jajko, sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek. Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Komentarze