Bułki ze szpinakiem i krupczatką

0 (0 ocen)

Bułki z chrupiącą skórką dzięki mące krupczatce i miękkim , puszystym środkiem. Szpinak jest lekko wyczuwalny ,nadaje ciekawego wyglądu,dostarcza witamin i zabija smak drożdży. Bułki drugiego dnia zachowują świeżość a najlepiej smakują z masłem , plastrem sera żółtego i ulubionym zielonym akcentem.

Składniki:

  • Zaczyn:
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    150ml. ciepłej wody
    5 łyżek mąki pszennej luksusowej
    Ciasto:
    350g. mąki pszennej luksusowej
    150g. mąki krupczatki
    200g. mrożonego szpinaku
    100g. roztopionego masła 82%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki ze szpinakiem i krupczatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Do miski wsypujemy drożdże ,sól oraz cukier , zalewamy wodą , mieszamy.
    Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia się składników ( zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany ewentualnie dodajemy mąki)
    odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-20 min do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:Szpinak rozmrażamy , odsączamy z powstałego płynu.
    Mąki mieszamy razem , dodajemy szpinak , masło i wyrośnięty zaczyn.
    Wyrabiamy dłońmi gładkie ,elastyczne ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1 godz. do podwojenia objętości.
  • 3. Ciasto ponownie wyrabiamy , formujemy owalne bułki wielkości dłoni ( u mnie wyszło 7 ) , na każdej ostrym nożem robimy przedziałek.
    Odstawiamy na 20-30 min do podrośnięcia.
    Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować