Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że są pieczone na jogurcie naturalnym długo zachowują świeżość. Idealne z masełkiem i tak jak ja lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    40 dag mąki tortowej
    40 dag jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego )
    1 łyżeczka soli
    pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki oleju
    pół szklanki mąki krupczatki
    3 łyżki posiekanego szczypiorku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Bułki. 2. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki.
  • Upieczone. 3. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
  • Gotowe. 4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wyszło mi 8 bułek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jogurt grecki Jogurt naturalny Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować