Bułki z sezamem (na maślance)

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułki na maślance są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Takie bułki z dodatkiem mąki pszennej razowej wspaniale smakują nie tylko na śniadanie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160 ml wody
    270 ml maślanki
    40 g oleju
    600 g mąki pszennej
    150 g mąki pszennej razowej
    45 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    10 g siemienia lnianego ciemnego i złotego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z sezamem (na maślance) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn - drożdże i cukier rozcieramy w garnuszku i mieszamy z niedużą ilością letniej wody i łyżeczką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Gotowy rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami. Długo i dokładnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godz.
  • Bułki z siemieniem (na maślance) 2. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę. Bułki układamy na papierze do pieczenia i lekko dociskamy dłonią. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    Pod koniec wyrastania bułki na maślance nacinamy ostrym nożem.
  • Bułki z siemieniem (na maślance) 3. Bułki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C.

Porady

Podczas pieczenia na dole piekarnika możemy umieścić blachę z wodą. W ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować