REKLAMA

Bułki z sezamem

wyświetlono: 5679 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Kolejne święto? Wszystkie sklepy zamknięte? Gdzie kupić świeże bułki?Wystarczy chwila czasu i chęci aby zrobić własne bułki. Idealnie nadają się także, aby zrobić z nich hamburgery.

opublikowany: 02.01.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 680g mąki pszennej
    200 ml mleka
    200 ml wody
    lyżeczka cukru
    7g suchych drożdży
    2 łyżki masła
    szczypta soli

    1 jajko
    sezam
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h.
  • 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem.
  • 3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.


Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Bułki kukurydziane z sezamem

Puszyste i mięciutkie bułeczki z mąki kukurydzianej. Najlepsze jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam! ;)

kategoria: Pieczywo bułki pieczeń opublikowany: 15.08.2015 | wyświetlono: 28877 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE