Drożdżowe bułki na majonezie i maślance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W świąteczne dni tak przygotowane bułeczki będą prawdziwym smakołykiem . Doskonałe na śniadanie w gronie rodzinnym, z samym masełkiem najlepsze:) Są puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    42 g. drożdży piekarskich prasowanych
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka miodu-u mnie lipowy
    1/4 szklanki ciepłej wody
    Ciasto:
    zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    1 szklanka maślanki
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki oleju
    1 łyżka czubrycy zielonej
    1 łyżeczka płaska soli
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    1 łyżka maku
    1 łyżka sezamu
    2-3 łyżki oleju
    1 zmieszane jajo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Majonez

Drożdżowe bułki na majonezie i maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułki na majonezie i maślance 1. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje zaczyn, majonez, maślankę, olej, sól, czubrycę, zagniatam ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki, podsypuję mąką, nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe bułki na majonezie i maślance 2. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części, maczam dłonie w oleju, formuje 12 bułeczek, układam na blasze, smaruje jajkiem. Połowę bułeczek posypuję sezamem, połowę makiem, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 15 minut .

Porady

Tak przygotowane bułki nie tracą świeżości nawet na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Bułka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować