Bułki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak u babci!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg jagód
    0,5 kg mąki
    5 dkg drożdży
    4 żółtka
    1 jajko
    1/4 l mleka
    1/3 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru + cukier do jagód
    sól
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki z jagodami 1. 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 250 g mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu aż zwiększy swoją objętość.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić.
    3. Do miski wsypać pozostałą mąkę i rozczyn. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od ręki i naczynia. Potem dodać cukier waniliowy i margarynę. Zostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
    4. Jagody wypłukać, osączyć i obsypać mąką.
    5. Z ciasta formować kulki i na środek każdej nakładać jagody i posypać cukrem. Bułki odstawić do wyrośnięcia.
    5. Posmarować rozmąconym jajkiem. Można też zrobić kruszonkę.
    6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować