Bułki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 250 g mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu aż zwiększy swoją objętość.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić.
3. Do miski wsypać pozostałą mąkę i rozczyn. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od ręki i naczynia. Potem dodać cukier waniliowy i margarynę. Zostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
4. Jagody wypłukać, osączyć i obsypać mąką.
5. Z ciasta formować kulki i na środek każdej nakładać jagody i posypać cukrem. Bułki odstawić do wyrośnięcia.
5. Posmarować rozmąconym jajkiem. Można też zrobić kruszonkę.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 40-50 minut.
Komentarze