Bułki drożdżowe z jagodami

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś sobie upiekłam bułki z jagodami, jagody zbierałam osobiście w tamtym roku w lesie. Może bułki nie są idealne ale wyszły pyszne do gorącego kakao lub mleka w sam raz . Przyznam się wam że nie rozróżniam dkg od g mi waga moja pokazuje gramy ale jeśli wstawiam nie tak to proszę mi napisać, tak jak pisałam jestem tylko amatorem.

IMG_20200323_163404_352
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

1 szklanka cukru,

25 g świeżych drożdży,

1 cukier waniliowy,

2 jajka,

0,5 szklanki mleka,

2 łyżki margaryny.

dodatkowo : 1 jajko,

1,5 szklanki jagód.

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki drożdżowe z jagodami

  • bułki1. W kubku nagrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki i cukru, rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego czyli do podwojenia jego zawartości.
  • bułki2. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy, a także wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić wszystko do połączenia się wszystkich składników ( ja wszystko robię ręcznie ale jeśli ktoś ma specjalny robot to będzie łatwiej ).
  • bułki3. Do połączonego ciasta dodać roztopioną margarynę ale nie gorącą i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, podsypując lekko mąką wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne.
  • bułki4. W między czasie gdy ciasto odpoczywa pod ściereczką przygotować jagody z cukrem lub inne owoce może być również marmolada ( ja mam mrożone ). Na rękę odrywać kawałek ciasta rozciągnąć je na placek położyć łyżkę jagód z cukrem lub kto co woli, zakleić część z jagodami formując w ręku bułeczkę.
  • bułki5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką ułożyć przygotowane bułeczki zaklejoną stroną do dołu i pozostawić pod przykryciem ściereczki do wyrośnięcia, ( proszę się nie przejmować tym że sok wycieka można go przed pieczeniem zlać ) .
  • bułki6. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, tak jak pisałam sok wylać z papieru.
  • bułki7. Tak przygotowane bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce razem z papierem.
  • bułki8. Bułki może nie wyszły idealne ale bardzo smaczne tak to jest jak nie ma człowiek miksera specjalnego czyli robota a ma na rękach torbiele. No cóż mus zjedzenia czegoś słodkiego jest silniejszy od bólu rąk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułkibułki z jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe...

bułki sa bardzo chrupiące, smaczne.................SMACZNEGO!!!

bułki z przedziałkiem

Dodane przez: BARB

Pszenne bułki z przedziałkiem

Te pszenne bułki mogłabym jeść...

Drożdżowe bułki na majonezie i maślance

Dodane przez: Jola1977-1977

Drożdżowe bułki na majonezie i maślance

W świąteczne dni tak przygotowane...

Drożdżowe choinki z rodzynkami, żurawiną i jagodami goji

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżowe choinki z rodzynkami, żurawiną...

Pyszne drożdżówki wprost idealne...

Bułki z płatkami owsianymi

Dodane przez: dorota w

Bułki z płatkami owsianymi

Pyszne bułeczki śniadaniowe, dużo...

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Takich bułek jeszcze nie jedliście!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE