Bułki drożdżowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś sobie upiekłam bułki z jagodami, jagody zbierałam osobiście w tamtym roku w lesie. Może bułki nie są idealne ale wyszły pyszne do gorącego kakao lub mleka w sam raz . Przyznam się wam że nie rozróżniam dkg od g mi waga moja pokazuje gramy ale jeśli wstawiam nie tak to proszę mi napisać, tak jak pisałam jestem tylko amatorem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 szklanka cukru,

    25 g świeżych drożdży,

    1 cukier waniliowy,

    2 jajka,

    0,5 szklanki mleka,

    2 łyżki margaryny.

    dodatkowo : 1 jajko,

    1,5 szklanki jagód.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. W kubku nagrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki i cukru, rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego czyli do podwojenia jego zawartości.
  • bułki 2. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy, a także wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić wszystko do połączenia się wszystkich składników ( ja wszystko robię ręcznie ale jeśli ktoś ma specjalny robot to będzie łatwiej ).
  • bułki 3. Do połączonego ciasta dodać roztopioną margarynę ale nie gorącą i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, podsypując lekko mąką wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne.
  • bułki 4. W między czasie gdy ciasto odpoczywa pod ściereczką przygotować jagody z cukrem lub inne owoce może być również marmolada ( ja mam mrożone ). Na rękę odrywać kawałek ciasta rozciągnąć je na placek położyć łyżkę jagód z cukrem lub kto co woli, zakleić część z jagodami formując w ręku bułeczkę.
  • bułki 5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką ułożyć przygotowane bułeczki zaklejoną stroną do dołu i pozostawić pod przykryciem ściereczki do wyrośnięcia, ( proszę się nie przejmować tym że sok wycieka można go przed pieczeniem zlać ) .
  • bułki 6. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, tak jak pisałam sok wylać z papieru.
  • bułki 7. Tak przygotowane bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce razem z papierem.
  • bułki 8. Bułki może nie wyszły idealne ale bardzo smaczne tak to jest jak nie ma człowiek miksera specjalnego czyli robota a ma na rękach torbiele. No cóż mus zjedzenia czegoś słodkiego jest silniejszy od bólu rąk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować