Bułki maślane

4.26 (212 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony przepis na domowe bułeczki maślane. Jest niezwykle prosty chociaż wymaga odrobiny czasu i cierpliwości, ale odwdzięczy się wam doskonałym smakiem i zniewalającym, maślanym aromatem :-).

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 500 (szklanki 250ml)

    250 ml mleka

    70g masła

    2 łyżki cukru

    ½ łyżeczki soli

    2 jajka

    25g świeżych drożdży

    jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.26 (212 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, 2 łyżek mleka i łyżeczki cukru zrobić zaczyn.

    2. Mąkę włożyć do dużej miski, dodać sól i resztę cukru, wymieszać.

    3. Do mąki dodać resztę mleka, zaczyn oraz jajka, wszystko wymieszać, lekko zarobić. Dodać roztopione masło i dalej zarabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące (około 5 -7 minut).

    4. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h w ciepłe miejsce.

    5. Po upływie tego czasu, ponownie krótko zarobić. Podzielić na 12 części i uformować z nich bułeczki (jeśli ktoś ma ochotę można na tym etapie dodać rodzynek). Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tak aby pozostały pomiędzy nimi około 5cm odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30minut (przykryć folią spożywczą lub ściereczką)

    6. Piekarnik rozgrzać do 180C, bułeczki przed wożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

    7. Piec około 15 minut (aż się widocznie zarumienią).

Porady

Do bułek można dodać rodzynek lub innych bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować