Bułki z budyniem i jagodami

5 (142 ocen)

Takie inne jagodzianki, ale bardzo pyszne.

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    400 ml mleka
    100 ml śmietany kwaśnej 12 %
    100 ml oleju
    dodatkowo;
    3 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    jagody
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki z budyniem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli w ciepłym mleku rozmieszać drożdże i wlać do mąki, następnie odstawić na kilka minut. Do podrośniętych drożdży dodać śmietanę, olej i jajka przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    Budyń ugotować w 3 szklankach mleka i wystudzić.
  • bułki z budyniem i jagodami 2. Wyrośnięte ciasto wyjąć na dość grubo posypany mąką blat ( troszkę się klei) i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dna szklanki na środku zrobić wgłębienie.
  • bułki z budyniem i jagodami 3. Jajko lekko ubić z 1 łyżką mleka i posmarować nim całe bułki w otwory włożyć zimny budyń i posypać sporą ilością jagód i jeszcze raz bułeczki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować