Kruche ciasto z jagodami i budyniem

4.47 (205 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Ciasto znika w zawrotnym tempie, jest lekkie, delikatne, jagody świetnie komponują się z budyniem. Można użyć również mrożonych jagód i powspominać letnie dni zimową/jesienną porą

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    250g margaryny,
    350g mąki,
    2 żółtka,
    2 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru pudru,
    BUDYŃ:
    500 ml mleka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    jagody 250g,
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z jagodami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z jagodami i budyniem 1. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po ugotowaniu budyń studzimy.
  • Kruche ciasto z jagodami i budyniem 2. Składniki na ciasto powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania grudek.
  • Kruche ciasto z jagodami i budyniem 3. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielimy na porcje: 30% i 70%. Ciasto powinno się tak schłodzić, aby można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Foremkę (23x23) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem. Ścieramy na nią 70% ciasta, lekko przyklepujemy.
  • Kruche ciasto z jagodami i budyniem 4. Na ciasto wylewamy ostudzony budyń. Na budyń wykładamy jagody i ścieramy resztę (30%) ciasta. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować