Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przyszedł czas na klasyczne bułki a że jestem z dolnego śląska to będą bułeczki wrocławskie, takie z przedziałkiem, które wszyscy znamy z dobrych osiedlowych piekarni :) tyle, że teraz w sklepie już nie ma tych prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich
tutaj wicej zdjęć http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 10-12 bułek
    - 500 g maki chlebowej typ 750
    - 200 ml letniego mleka
    - 50 - 100 ml letniej wody
    - 15 g świeżych drożdży
    - 10 g soli ( 2 płaskie łyżeczki )
    - 9 g cukru ( 2 płaskie łyżeczki )
    - 1 jajko
    - 20 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski , drożdże ,cukier i część mleka wymieszać i wlać do zagłębienia w mące . Odstawić na 10 minut .
    Wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem ,ci którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę .
    Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85 g każda porcja ,formujemy bułki i obtaczamy w mące,
    układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką ,
    przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 30 minut ,w bulkach robimy nacięcie ,
    najlepiej drugą stroną noża lub drewnianym patyczkiem
    i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni .
    Pieczemy 15 minut , wyciągamy i studzimy na kratce .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować