Pszenne bułki z przedziałkiem

  • wyświetlono: 8058 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Te pszenne bułki mogłabym jeść niemal codziennie...

65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Składniki

Składniki
500 g mąki pszennej typ 650
300 ml letniej wody
10 g suchych drożdży
jajko
łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki cukru
20 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pszenne bułki z przedziałkiem

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dosypujemy drożdże. Dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. W początkowej fazie wyrabiania ciasto powinno być dość luźne.
    Dobrze wrobione ciasto jest gładkie i odstaje od dłoni i miski.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy bułki zaginając krawędzie pod spód. Obtaczamy w mące, układamy na szerokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy na 40 min by jeszcze podrosły.
    W uformowanych bułkach robimy głębokie „przedziałki” tępą stroną noża.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220°C przez 15-20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniabułkipieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki z amarantusem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenne bułki z amarantusem

Pieczywo drożdżowe jest bardzo...

bułeczki pszenne

Dodane przez: gnomcio

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne, idealne na...

bułki plecione

Dodane przez: zrobtosmacznie

PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM

Puszyste, delikatne z chrupiącą...

Bułki pszenne

Dodane przez: alaaa

Bułki pszenne

Bułki rewelacyjne, mięciutkie,...

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Dodane przez: anemon

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Bardzo odpowiada mi ta nocna metoda...

Domowe bułki pszenne

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne smakują wyśmienicie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE