Bułki poznańskie z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podmłoda: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.
2.Ciasto właściwe: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu. Wsypać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 9 równych części (każda po około 110 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
4.Przed pieczeniem posmarować je wodą i naciąć nożem, tworząc przedziałek. Piec w zaparowanym piekarniku w 230st.C około 12-15 minut do zarumienienia.
5.Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
Komentarze