Bułki poznańskie z przedziałkiem

4.5 (196 ocen)

Mięciutkie bułeczki poznańskie z charakterystycznym przedziałkiem. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego- Chleb. domowa piekarnia. Polecam!

Składniki:

  • Podmłoda:
    200 g mąki pszennej typ 750
    200 ml wody
    2 g drożdży

    Ciasto właściwe:
    10 g drożdży
    200 ml wody
    400 g mąki pszennej typ 750
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki poznańskie z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podmłoda: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.
  • 2. Ciasto właściwe: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu. Wsypać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  • image-0o2o4c3 3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 9 równych części (każda po około 110 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • image-0nv6oks 4. Przed pieczeniem posmarować je wodą i naciąć nożem, tworząc przedziałek. Piec w zaparowanym piekarniku w 230st.C około 12-15 minut do zarumienienia.
  • image-236nu2u 5. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować