Bułki pszenne z przedziałkiem

  • wyświetlono: 1289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Powiem wam tak : to moje pierwsze w życiu bułki śniadaniowe, jestem zachwycona efektem i tym jakie wyszły. Z wierzchu cudownie chrupiące a w środku pulchne nie dmuchane jak takie ze sklepu. Teraz już zagoszczą u mnie w domu na zawsze tyle że podwoję a nawet potroję składniki żeby było ich więcej te robiłam na próbę, przepis wzięłam z głowy, tak sobie pomyślałam wyjdą to wyjdą jak nie to trudno, a tu proszę wyszły moim zdaniem idealne, ale to już sami ocenicie jak spróbujecie je upiec. Szkoda że zapachu pieczenia nie można wysłać razem z przepisem, jeszcze do tej pory pachnie w całym domu.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 szklanki mąki pszennej,

12 g drożdży świeżych,

3/4 szklanki mleka,

0,5 łyżeczki cukru,

0,5 łyżki soli,

1 łyżka prawdziwego masła.

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki pszenne z przedziałkiem

  • bułki1. Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże oraz pół łyżeczki cukru i mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.
  • bułki2. Do miski wsypać mąkę i sól,wymieszać łyżką, następnie wlać wyrośnięte drożdże z 3/4 szklanki mlekiem ( do pełnej szklanki aby wyrównać z mlekiem dodać ciepłą wodę, szklanka - kubek arcoroc ). Wyjaśniając dokładniej czyli ma być 3/4 szklanki mleka reszta wody aby była cała szklanka płynu.
  • bułki3. Wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić ( ale zapewniam że nie dosypywałam mąki w czasie wyrabiania ciasto ładnie się połączyło ).
  • bułki4. Następnie masło rozpuścić i wlać do wyrobionego ciasta ( masło nie może być gorące ), wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe masło ( ciasto powinno być elastyczne i miłe w dotyku ).
  • bułki5. Odrywać mały kawałek ciasta i za pomocą obu rąk formować kulki lekko je spłaszczając ( jak widać na zdjęciach ciasto wcale się nie klei ).
  • bułki6. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tępą stroną noża lub drewnianej łyżki zrobić przedziałek.
  • bułki7. Tak przygotowane bułki pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Z tego przepisu wyszło mi 9 sztuk bułek.
  • bułki8. Gdy bułki już podwoiły swoją objętość można poprawić przedziałek lecz nie koniecznie, posmarować je mlekiem.
  • bułki9. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego wcześniej na 190 stopni i piec 20 - 25 minut a nawet do 30 minut aby były bardziej zarumienione chyba że ktoś lubi blade.Studzić na kratce.
  • bułki10. Bułki idealnie nadają się na śniadanie jak i kolacje a już z masłem są rewelacyjne. Polecam serdecznie przepis jest prosty, pracy trochę jest ale efekt końcowy zaskakujący.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniekolacjabułkibułki śniadaniowebułki z przedziałkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Pszenne bułki z białym ryżem

Dodane przez: akrobatka22

Pszenne bułki z białym ryżem

Często po obiedzie lub kolacji...

Bułki z amarantusem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenne bułki z amarantusem

Pieczywo drożdżowe jest bardzo...

bułeczki pszenne

Dodane przez: gnomcio

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne, idealne na...

Bułki pszenne z nadzieniem mięsnym.

Dodane przez: weronika63

Bułki pszenne z nadzieniem mięsnym

Chrupiące bułeczki pszenne z nadzieniem...

bułki plecione

Dodane przez: zrobtosmacznie

PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM

Puszyste, delikatne z chrupiącą...

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Dodane przez: anemon

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Bardzo odpowiada mi ta nocna metoda...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE