Bułki pszenne z przedziałkiem

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Powiem wam tak : to moje pierwsze w życiu bułki śniadaniowe, jestem zachwycona efektem i tym jakie wyszły. Z wierzchu cudownie chrupiące a w środku pulchne nie dmuchane jak takie ze sklepu. Teraz już zagoszczą u mnie w domu na zawsze tyle że podwoję a nawet potroję składniki żeby było ich więcej te robiłam na próbę, przepis wzięłam z głowy, tak sobie pomyślałam wyjdą to wyjdą jak nie to trudno, a tu proszę wyszły moim zdaniem idealne, ale to już sami ocenicie jak spróbujecie je upiec. Szkoda że zapachu pieczenia nie można wysłać razem z przepisem, jeszcze do tej pory pachnie w całym domu.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,

    12 g drożdży świeżych,

    3/4 szklanki mleka,

    0,5 łyżeczki cukru,

    0,5 łyżki soli,

    1 łyżka prawdziwego masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże oraz pół łyżeczki cukru i mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.
  • bułki 2. Do miski wsypać mąkę i sól,wymieszać łyżką, następnie wlać wyrośnięte drożdże z 3/4 szklanki mlekiem ( do pełnej szklanki aby wyrównać z mlekiem dodać ciepłą wodę, szklanka - kubek arcoroc ). Wyjaśniając dokładniej czyli ma być 3/4 szklanki mleka reszta wody aby była cała szklanka płynu.
  • bułki 3. Wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić ( ale zapewniam że nie dosypywałam mąki w czasie wyrabiania ciasto ładnie się połączyło ).
  • bułki 4. Następnie masło rozpuścić i wlać do wyrobionego ciasta ( masło nie może być gorące ), wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe masło ( ciasto powinno być elastyczne i miłe w dotyku ).
  • bułki 5. Odrywać mały kawałek ciasta i za pomocą obu rąk formować kulki lekko je spłaszczając ( jak widać na zdjęciach ciasto wcale się nie klei ).
  • bułki 6. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tępą stroną noża lub drewnianej łyżki zrobić przedziałek.
  • bułki 7. Tak przygotowane bułki pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Z tego przepisu wyszło mi 9 sztuk bułek.
  • bułki 8. Gdy bułki już podwoiły swoją objętość można poprawić przedziałek lecz nie koniecznie, posmarować je mlekiem.
  • bułki 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego wcześniej na 190 stopni i piec 20 - 25 minut a nawet do 30 minut aby były bardziej zarumienione chyba że ktoś lubi blade.Studzić na kratce.
  • bułki 10. Bułki idealnie nadają się na śniadanie jak i kolacje a już z masłem są rewelacyjne. Polecam serdecznie przepis jest prosty, pracy trochę jest ale efekt końcowy zaskakujący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować