Bułki wrocławskie

4.49 (199 ocen)

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane" , miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z wytrawnymi dodatkami.

Składniki:



  • 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650
    20 g drożdży świeżych
    250 ml letniego mleka
    25 g masła
    1 jajko
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki wrocławskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować