Bułki pszenne z przedziałkiem

  • wyświetlono: 1526 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Pszenne bułki pasujące do wszystkiego, do wędliny, sera i dżemu. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia, a nadwyżki można zamrozić. Po rozmrożeniu smakują tak samo dobrze jak tuż po upieczeniu.

anemon
  • 180min

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 450 g
letnia woda – 230 g
świeże drożdże – 20 g
płynny miód lipowy – 1 łyżeczka
oliwa – 2 łyżki
sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki pszenne z przedziałkiem

  • 1. Drożdże wymieszać z płynnym miodem, a po chwili dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do misy miksera wlać ciepłą wodę, wsypać przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże.
  • Bułki pszenne z przedziałkiem3. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Następnie wlać oliwę i dodać sól, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy.
  • Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.4. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę.
  • Bułki pszenne z przedziałkiem5. Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.6. Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.
  • 7. Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 25 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylakanapkiśniadaniekolacjabułkiDOMOWE PIECZYWOdrożdżowe bułki

Komentarze

Podobne przepisy

Pszenne bułki z białym ryżem

Dodane przez: akrobatka22

Pszenne bułki z białym ryżem

Często po obiedzie lub kolacji...

Bułki z amarantusem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenne bułki z amarantusem

Pieczywo drożdżowe jest bardzo...

bułeczki pszenne

Dodane przez: gnomcio

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne, idealne na...

bułki plecione

Dodane przez: zrobtosmacznie

PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM

Puszyste, delikatne z chrupiącą...

Bułki pszenne

Dodane przez: alaaa

Bułki pszenne

Bułki rewelacyjne, mięciutkie,...

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Dodane przez: anemon

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Bardzo odpowiada mi ta nocna metoda...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE