Pszenne bułki pasujące do wszystkiego, do wędliny, sera i dżemu. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia, a nadwyżki można zamrozić. Po rozmrożeniu smakują tak samo dobrze jak tuż po upieczeniu.
3 godz.
Składniki:
mąka pszenna typ 450 - 450 g
letnia woda – 230 g
świeże drożdże – 20 g
płynny miód lipowy – 1 łyżeczka
oliwa – 2 łyżki
sól – 1 łyżeczka
3.Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Następnie wlać oliwę i dodać sól, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy.
4.Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę.
5.Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.
7.Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 25 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Komentarze