Bułki na wodzie z ogórków kiszonych z kminkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bułki zrobiłam na wodzie z ogórków małosolnych. Bardzo aromatyczna, mocno czosnkowa zalewa nadała lekkiej kwaskowatości bułkom i cudownego aromatu. Bułki robiłam na szybko wczesnym rankiem, jeszcze lekko ciepłe zabierałam na wyprawę górską i muszę powiedzieć, że warto było wcześnie wstać.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    80 g mąki żytnio razowej
    100 g płatków owsianych górskich
    10 g drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli (jeśli woda z ogórków jest bardzo słona, pomińmy sól lub zmniejszmy jej ilość)
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżeczka cząbru
    340 g wody z ogórków
    200 g wody
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki na wodzie z ogórków kiszonych z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania tych bułek nie musimy podgrzewać płynu, odpowiednia jest temperatura pokojowa wszystkich produktów.

    Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy wszystkie suche składniki. W innym naczyniu łączymy produkty płynne. Do mąki stopniowo wlewamy przygotowany płyn i zarabiamy ciasto przy pomocy miksera ze specjalnym hakiem. Zarabiamy około 7 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania, powinno podwoić swoją objętość. Po godzinie, ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, krótko zarabiamy i dzielimy na równe części
    Formujemy bułki i układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30- 50 minut do wyrastania. Wyrośnięte pieczemy w piekarniku Nagrzanym do 190 stopni, aż się zarumienią, około 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Możemy je spryskać po wierzchu wodą i przykryć ściereczką.

Porady

Bułki możemy przed pieczeniem spryskać wodą i posypać ziarnami kminku. Jeżeli chcemy mieć bułki pszenne, zamieńmy mąkę żytnio- razową na pszenną. Ilość płynu zależna jest od wilgotności mąki i rodzaju mąki. Z podanej proporcji zrobimy 9-12 bułek( ponoć większe bułki smaczniejsze).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Drożdże Kminek Mąka pszenna

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować