Bułki majonezowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

Domowe bułki z ciasta drożdżowego na bazie majonezu wypełnione farszem ze smażonych na maśle pieczarek , cebuli i natki pietruszki.Smakują na ciepło i na zimo np. z czerwonym barszczem czy też sosem czosnkowym , są idealnym drugim śniadaniem zabranym ze sobą do pacy lub na uczelnię.

Składniki:

  • 350g. mąki pszennej
    250g. mąki krupczatki
    7g. suchych drożdży
    3 czubate łyżki majonezu
    2 jajka
    1/2 szklanki letniej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    Farsz:
    700g. pieczarek
    2 cebule
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1/2 pęczka natki pietruszki
    woda do posmarowania bułek
    kminek do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki majonezowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Do miski wsypujemy mąki , drożdże oraz sól i pieprz.
    Wbijamy , jajka , dodajemy majonez oraz wlewamy wodę.
    Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.
    Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Farsz:Pieczarki oraz cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy cebulę ,dodajemy pieczarki , dusimy do odparowania płynu.
    Doprawiamy solą , pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
    Odstawiamy farsz do ostudzenia.
  • 3. Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy otrzymać bułeczki.
    Każdy kawałek wałkujemy na grubość 1 cm. kładziemy 3-4 łyżki farszu , zawijamy końce pod spód tworząc okrągłą bułkę.
    Każdą smarujemy wodą oraz posypujemy kminkiem.
    Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować