To najlepsze bułki do hamburgerów jakie kiedykolwiek jadłam!
Bułki pięknie wyrastają, i wspaniale smakują.
Są miękkie i dobrze wypieczone,a co ważne są zdrowe i smaczne.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej,
1 jajko,
1,5 łyżeczki soli,
100 ml rozpuszczonego masła 82%,
1 opakowanie suchych drożdży lub 25g świeżych drożdży,
300 ml ciepłego mleka,
2 płaskie łyżki cukru.
Bułki do hamburgerów z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże, cukier sól. Odstawiam na 10 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozpuszczone masło ,roztrzepane jajko, i mleko z drożdżami.
2.Wszystko wyrabiam 5 minut mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie ,ALE WYDŁUŻAMY CZAS DO 10 MINUT!
Ciasto powinno piękne odchodzić od rąk lub miski. Jeśli będzie się kleić dodaj jeszcze trochę mąki.
3.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub 1,5 godziny.
4.Po tym czasie ciasto wyjmujemy lekko zagniatamy i dzielimy na 6 równych kuleczek. Polecam do tego użyć wagę kuchenną. Bułeczki układamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Przykrywamy bułeczki ręcznikiem kuchennym i koniecznie odstawiamy na 30 minut.
5.Gdy wyrosną , dokładnie smarujemy całe bułki rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
6.Bułki pieczemy w 210st.C przez 15 max 18 minut.
7.Bułeczki najlepiej wystudzić chodziaż przez 30 minut.
Komentarze