Domowy kebab, bułki do kebaba (po prostu pycha)

4.94 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny domowy kebab w domowej bułce.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BUŁKI DO KEBABA

    (wychodzi 12 sztuk)

    -około 70 g świeżych drożdży

    -2 płaskie łyżki cukru

    -300 ml ciepłego mleka

    -200 ml ciepłej wody

    -łyżeczka soli

    -około 6 łyżek oleju

    -około 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550

    *jajko do posmarowania

    DODATKI

    (według uznania)

    -filet z kurczaka

    -przyprawa kebab-gyros

    -kapusta pekińska

    -pomidory

    -ogórek zielony

    -ogórki konserwowe

    -cebula

    -cebulka prażona

    -sos czosnkowy

    -ketchup
Wystaw ocenę:

4.94 (187 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Kebab

Domowy kebab, bułki do kebaba (po prostu pycha) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia.
    Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia.
    Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki.

    Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia.
    Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części.

    Każdą z części będziemy wałkować na duży placek.

    Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm

    Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.
    Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor.

    Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.
    Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę.

    Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią.

    Bułki gotowe.

    Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros.
    Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również.

    Cebulę szatkuję.

    Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.
    Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni)
    Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania)
    Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować