Domowy kebab, bułki do kebaba (po prostu pycha) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki.
Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części.
Każdą z części będziemy wałkować na duży placek.
Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm
Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor.
Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.
Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę.
Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią.
Bułki gotowe.
Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros.
Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również.
Cebulę szatkuję.
Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.
Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni)
Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania)
Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.
Komentarze